Thursday, May 15, 2014

Store Bededag og varme hveder


Store Bededag skal unden tvivl fejres med nybagte hveder! I år skal de spises sammen med min fætter og kusine, og så skal der nok ristes et par stykker med familie igen imorgen. Sidste år bagte jeg Lagkagehusets hveder, og i år har jeg afprøvet Meyers opskrift. Egentlig er jeg ikke videre begejstret for en ganske hvid bolle, men det hører sig bare til aftenen før Store Bededag. Meyers opskrift kan klart anbefales. Der er brugt en fordej, til at give en smule mere smag, men den kan sagtens udelades, og derved kan det stadig nåes at bage hveder.


20 stk.

Fordej - dagen før 
(Kan undlades, men giver lidt ekstra smag til din bolle)

200 g. mel
2 dl. vand
10 g. gær

Ingredienserne røres sammen, og dejen stilles i køleskabet i 24 timer.

Hvedeknopper

2½ dl. lunkent vand
2½ dl. lunken mælk
20 g. gær
2 æg
15 g. havsalt
50 g. rørsukker
2 tsk. kardemomme
ca. 1–1,2 kg. hvedemel
50 g. blødt smør

Hæld vand og mælk i en skål, og rør gæren ud heri. Rør æg, havsalt og rørsukker i væsken, og tilsæt så kardemomme og hvedemel. Tilsæt fordej (kan undlades, men giver en smule ekstra brødsmag).

Ælt dejen sammen i et par minutter. Ælt så smørret ind i dejen, til den slipper kanterne på skålen. Lad nu dejen hæve tildækket 2 timer i skålen på et lunt sted.

Vend dejen ud på et melet bord, og tril den ud til en lang pølse. Del den i 20 stykker, og form dem til boller. Sæt bollerne på en bradepande med bagepapir, så de står tæt uden at røre hinanden, og lad dem hæve lunt i 2–3 timer, til de har dobbelt størrelse og er hævet sammen.

Bag hvedeknopperne ved 220° i ca. 12-15 minutter. Vend de færdigbagte knopper ud af bradepanden, og lad dem afkøle på en bagerist. Skær hvedeknopperne over ved servering, og rist dem sprøde i ovnen i 6–8 minutter ved 200°.

No comments:

Post a Comment