Sunday, February 9, 2014

Semlor (svenske fastelavnsboller)


Jagten er stadig i gang! Det er ikke fastelavn endnu, og der er flere ideer og opskrifter der skal afprøves. Tidligere på ugen prøvede jeg for første gang at bage den svenske udgave af en fastelavnsboller, nemlig semlor. Som min veninde sagde, så får man det bedste af begge verdener fastelavnsbolle-verdener. Den bløde luftige boller og den lækre vanilieskum. Den gammeldags vs. den "ulækre" fyldt med fløde! :)


Jeg fandt opskriften hos skønne Emily Salomon. Hun har den fineste lyserøde blog, og indimellem er der også lære kager at finde derinde. Jeg tilføjede en lille surprise til hendes udgave, men ellers er der ikke mange ændringer.

8 stk.

Dej

12 g. gær
40 g. smør
1,2 dl. mælk
1 tsk. stødt kardemomme
et nip salt
2 spsk. sukker
ca. 200 g. hvedemel

Smelt smørret og tilsæt mælken. Hæld herefter blandingen over gær, og tilsæt kardemomme, salt og sukker. Tilsæt mel og ælt dejen til den er smidig og en smule klistret. Lad dejen hæve 45 minutter. Når dejen har hævet, formes den til 8 små boller, som stilles på en bageplade med bagepapir. Bollerne hæver nu i ca. 30 minutter. Pensl bollerne med sammenpisket æg og bag dem  ved 225 grader i ca. 7 minutter, eller indtil de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.

Fyld

200 g. marcipan
1-2 spsk. mælk
2 dl. fløde
1 tsk. vaniliesukker
Nutella

Når bollerne er afkølede, skæres et lille låg af hver bolle og bollerne udhules med en gaffel eller fingrene. Rør marcipan sammen med mælk indtil det er ensartet og cremet – fordel en skefuld marcipan i bunden af hver bolle. Herefter toppes med en skefuld nutella. Pisk fløde og vanilie til rimelig stift skum. Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt en krans rundt på hver bolle – du kan også sagtens fordele flødeskummet med en ske. Læg låget tilbage på hver bolle og drys flormelis hen over bollerne.


Det er virkelig en lækker fastelavnsbolle, eller semlor, som svenskerne kalder dem! En værdig konkurrent til den danske udgave. 3-2-1 sæt i gang derude!


No comments:

Post a Comment