Wednesday, April 24, 2013

hveder til Store Bededag

ja, for det hører sig jo til.


Skikken med varme hveder stammer fra den tid, da Store Bededag var arbejdsfri bede- og bodsdag. Når kirkernes klokker ringede, betød det, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Samtidig skulle alle afholde sig fra arbejde. Også bagerne skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød. I stedet bagte de hvedetvebakker dagen før, så folk kunne købe dem dagen inden store bededag og varme dem på selve dagen.


Opskriften på disse hveder er fra Lagkagehuset. Da jeg ikke har prøvet at bage dem selv før, kan jeg ikke sige at denne opskrift er den bedste - men gode er de bestemt!

20 stk.

Dej

50 g. flormelis
10 g. salt
50 g. gær
1 æg
75 g. smør
5 g. kardemomme
2,5 dl. lunkent vand
600 g. hvedemel

Rør gæren ud i vandet, og tilsæt ægget. Herefter røres alle ingredienserne sammen, og æltes i ca. 10 minutter. Lad dejen hæve et tildækket sted i 20 minutter, og del den herefter i 20 stykker. Tril til pæne boller, og placer dem i en bradepande uden al for meget spildplads, de må gerne røre hinanden under bagningen. Lad bollerne hæve i ovnen ved 50 grader i en time, og bag dem til slut i 15 minutter ved 200 grader. 


Hveder der er klar til at blive ristede og nydt med smør og godt selskab imorgen aften.

No comments:

Post a Comment